Kilka słów o zdrowym odżywianiu

Marzec 7, 2016 | Autor: odado w Bez kategorii

Każdy jest wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, a zatem najprawdopodobniej pewne konkretne metody skutecznej utraty wagi sprawdzą się znakomicie w twoim przypadku i sprawią pewien zawód w innym. Może się zdarzyć i na odwrót – sposoby, które przyniosły zamierzony efekt u kogoś, nie okażą się optymalne dla ciebie. Nie ma sensu wpadać w zbytnią ekscytację, słysząc od znajomych o jakiejś nowej „rewelacyjnej” diecie lub metodzie odchudzania, propagowanej przez lokalny klub gimnastyczny czy sklep ze zdrową żywnością.

Bądź otwarty na nowe pomysły, ale zarazem bardzo ostrożny. Wielu osobom pomogło zalecenie przyjmowania czterech kapsułek bądź tabletek chlorelli lub spiruliny pół godziny przed posiłkiem. Inna dobra i bezpieczna rada głosi korzyść spożywania kopiastej łyżeczki pyłku pszczelego na kwadrans przed jedzeniem. Obie metody poskramiają nieco nadmierny apetyt. W odosobnionych przypadkach pomaga schudnąć picie wody z dodatkiem niewielkich ilości octu jabłkowego i miodu. Należy rozpuścić łyżkę stołową wspomnianego octu i pół łyżeczki miodu w ok. pół litra (dwóch szklankach) wody i wypijać taki roztwór rano i wieczorem.

W przypadku warzyw wybieraj jedno z tych, których jadalne części wyrastają w ziemi, a drugie z liściastych; jedną jarzynę o mniej wyrazistym smaku – buraka, którąś z rodziny dyniowatych, cukinię, groszek, marchew, fasolkę szparagową i inne fasole, szpinak, szparagi — inną można wziąć spośród tzw. krzyżowych, takich jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, rzepa czy kalarepa (do tej grupy „podłączymy” też cebulę). Młodą cebulę można gotować na parze i zjadać z pietruszką raz na tydzień jako osobne danie.

W przypadku produktów skrobiowych, będzie to brązowy ryż (dwa razy w tygodniu), pieczony ziemniak (dwukrotnie w tygodniu), fasola lima, placek kukurydziany, pochrzyn (jam). Do najbardziej wartościowych produktów wysokowęglowodanowych zaliczamy: kaszkę kukurydzianą, żyto, brązowy ryż i kaszę jaglaną. Inne to kasza jęczmienna i gryczana, pieczone lub bardzo dojrzałe banany, kabaczki, pieczone ziemniaki i pieczone bataty. Dla urozmaicenia można sporadycznie spożywać owsiankę, razowe płatki zbożowe, pieczywo typu graham, suchary z mąki żytniej, słodkie bułeczki (muffiny) otrębowe, chleb – najlepiej razowy, żytni, z do-datkiem soi, kukurydzy i otrębów.

Dla wegetarian zalecane jest spożywanie soi, fasoli lima, białego sera, nasion słonecznika i innych; ponadto masła orzechowego i podobnych tłuszczów, mleczka orzechowe-go, tofu (serka sojowego) oraz jaj. Można sięgać po preparaty białkowe dla wegetarian, kotlety i parówki sojowe itd. Dwa razy w tygodniu: Odtłuszczony twaróg lub jakikolwiek kruchy ser (np. roquefort, pleśniowy rokpol, feta). Raz w tygodniu: Omlet z jajek. Do posiłku białkowego dopuszczalny – choć nie zalecany – zdrowy rodzaj deseru. Należy unikać łączenia produktów białkowych ze skrobiowymi. W naszych propozycjach posiłków celowo rozdziela-my źródła protein od żywności węglowodanowej i zachęcamy do jedzenia większej ilości warzyw. Można zamienić menu posiłku południowego (lunchu) z wieczornym (obiadokolacją), pod warunkiem przestrzegania ogólnych zasad programu żywieniowego. Przyswajaniu składników odżywczych z surowych produktów sprzyjają ćwiczenia fizyczne, na ogół najlepiej ćwiczyć we wczesnych godzinach popołudniowych. Spożywanie kanapek należy uzupełniać jedzeniem jarzyn w ramach tego samego posiłku.

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *