BCAA jako środek regenerujący po ciężkim treningu

Marzec 3, 2014 | Autor: odado w Bez kategorii

Bardzo intensywny wysiłek fizyczny, związany z długotrwałym i wyczerpującym treningiem, pozostawia po sobie nieprzyjemne uczucie zmęczenia, utraty sił i osłabienia. Wynika on przede wszystkim z rozpadu białek i utraty podstawowego źródła energii, a więc glukozy. Odbudowanie tych zapasów jest bardzo istotne dla przywrócenia sprawności sportowca. W żywieniu sportowców wyróżnia się trzy podstawowe etapy  – okres treningowy, czas zawodów lub rozgrywek, czyli okres startowy oraz okres postartowy, wymagający odbudowy i regeneracji. Ostatni z nich jest najczęściej bagatelizowany, gdyż nie wpływa już bezpośrednio na wyniki sportowca, w sprawdzających jego możliwości zawodach, jednak z drugiej strony determinuje jego możliwości w kolejnych i wpływa na powrót do formy – jest więc równie ważny.

Zapewnienie odpowiedniej regeneracji polega na uzupełnieniu soli mineralnych utraconych wraz z potem, a także zapasów glikogenu (zmagazynowanej glukozy) i białka (które uległo katabolizmowi). Cząsteczkami składowymi białka są aminokwasy, z których część musimy dostarczać do organizmu wraz z dietą. Najistotniejsze w procesie regeneracji są aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych, które wbudowując się w cząsteczki białek niwelują uczucie zmęczenia, również w zakresie ośrodkowego układu nerwowego. Zapotrzebowanie na BCAA oszacowano na 3 g i jest możliwe jego zaspokojenie wraz z dietą.

Dowiedziono jednak również uzasadnioną suplementację BCAA w okresie postartowym , w celu przyspieszenia tempa regeneracji. Suplementy dostępne są zarówno w postaci tabletek, proszków, jak i najlepiej przyswajalnej formie-  płynów.  Przyczyniają się one również do poprawy wytrzymałości w sportach siłowych, dzięki odbudowywaniu utraconego białka. Kontrolowana suplementacja w tym zakresie może więc stanowić bardzo istotny czynnik poprawy skuteczności i efektywności sportowców, dlatego warto zapoznać się z dostępnymi na rynku, rekomendowanymi preparatami zawierającymi aminokwasy rozgałęzione.

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *